Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-02-01

Rostad morotsspread och nötsmör, samt fyllda avokados (vegan, glutenfritt, lchf)Några av mina mest irriterande saker inom matkulturen, förutom när Pescetarianer kallar sig Vegetarianer, är när raw foodare frestar med svingod naturligt glutenfri lasagne och jag bara "Åh!!" och nappar direkt i och med att man i stort sett a_l_d_r_i_g kan äta glutenfri pasta utanför sitt eget hem. Men så beställer man och är så himla taggad att det knappt går att beskriva och så kommer det fram en tallrik med kalla zucchiniskivor indränkta i hackade nötter och färs på soltorkade tomater (notering för att min besvikelse ska framgå: Jag hatar soltorkade tomater, det är 90-tals vegetarianens tre ledsna triumfkort tillsammans med chevré och fetaost), och man bara "tack" och trycker mentalt på ångraknappen. I alla fall - inte coolt. Eller kalla det åtminstone inte lasagne om det nu inte har en gooey smältig varm sås till och åtminstone en liknande textur och fetsmaskig känsla som originallasagnen. Jag menar, en raw food lasagne kan du kalla lasagne tills du blir blå i fejjan men den smakar ändå som en sallad. Om än en finurlig och god sallad, men det var fortfarande inte vad jag beställde hälsar besviken nördtjej som tänker i bilder.

Vad jag däremot gillar är raw food kulturens användning av nötter och fröer. Frökex och fruktkex är ju genialt, men jag gillar även nötkrämer på blötlagda och mixade frön och/eller nötter. Du tar bara vilka nötter du nu gillar, blötlägger dem över natten och sen mixar du dem med stavmixern tillsammans med lite salt, svartpeppar och en gnutta olivolja så har du ett finfint hemgjort nötsmör. Efter denna grund kan du tillsätta allehanda andra ingredienser som rivna (eller ugnsbakade) morötter, zucchini, aubergine, rödbetor, grönkål, svartkål, chili, citron, lime, koriander, vitlök, örter ja du förstår, lite vad som helst. Här är i alla fall ett grundrecept på en morotsspread, dvs en nötkräm med tillsats av rivna morötter. Kan du denna kan du även 100 andra nötkrämer och spreads att ha på mackor, i avokados, toppa på sallader, grytor, rostade rotfrukter, varm korv osv. Spär du ut den med matlagningsgrädde är den dessutom finfin istället för bechamelsås i lasagne eller som dipp eller kräm till rostade rotfrukter.

Nötallergiker eller om du tycker nötter är dyrt: Använd tex solrosfrön

Nötost: Pressad smaksatt nötkräm eller nötsmör kallas ibland av folk för nötost. Nu har jag bara stött på nötostar av icke-övertygande sort (men goda i sig om man tar dem för vad de är och inte blandar in det heliga ordet ost), så jag ser framemot när jag ska åka till San Fransisco i mars för jag har läst att det finns riktigt nördiga nötostkonnessörer där och jag planerar att lära mig ALLT. Stay Tuned!

Morotsspread
Ingredienser ca 1 liten skål:
  • 1 dl nötter, tex cashew, paranöt, hasselnöt osv
  • 2 morötter
  • Olivolja
  • Citronsaft
  • Salt, nymald peppar av valfri favoritsort
Bonussmaksättning: Tex chiliflakes, tahini, Oatly havrefraiche, vitlök, rivet grönt äpple eller näringsjäst om du vill ha ostig cheddarsmak på nötkrämen osv.

Gör så här:
  1. Blötlägg nötterna över natten eller medans du är på jobbet. Använder du cashewnötter räcker det att blötlägga dem i 1 timme.
  2. Rosta morötter med lite olivolja, salt och peppar i ugnen tills svartrostad här och var, ca 20 min 200 grader, ta sen ut och svalna. Var en matsmart slacker och rosta ett helt gäng morötter samtidigt så kan du mixa resten till en god soppa eller använda som tillbehör till matlådan. Du kan också skita i att rosta morötterna och bara riva den rå. Bestäm själv.
  3. Häll av vattnet från nötterna och mixa tillsammans med morot till en grov kräm i en matberedare eller med en stavmixer. Smaka av med några droppar citronsaft, salt, peppar och olivolja. 
Fyllda avokados: God och snabb frukost eller mellis. Dela helt enkelt en avokado och fyll med morotsspread / nötsmör och något grönt, tex strimlad valfri sallat, färska örter eller groddar. Sriracha är som vanligt alltid gott till. En annan (ickevegansk) version är att fylla avokadon med äggröra och riven ost. Yum.

1 kommentar: