Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-02-23

Rostade grönsaker med färsk getost, gröna linser och aioli (veg, glutenfri)





Dagens blev ett hopkok (hoprost?) på rostat grönt med aioli och färskost på getmjölk. Slack-o-hoj även om du nu inte gör din egna färskost utan köper färdig. Om jag hade ätit kött hade jag för övrigt ätit krispigt skånskt ankbröst till det här, gudars skymning vad gott.

Vegan: Skippa osten och ersätt med rostade hasselnötter och lite extra olivolja. Gör enkel äggfri veganmayo, recept HÄRKoka linserna i vanlig grönsaksbuljong eller fond. Min favorit är Biofoods eko grönsaksbuljong som finns att köpa fraktfritt från tex bodystore.se

Färskost: Här användes getfärskosten jag gjorde häromdagen, recept HÄR, du kan även göra samma sak fast på fet gammaldags komjölk om du inte hittar getmjölk. Den milda getostsmakande vasslen som sparades användes här att koka linserna i. Det blir ju gott. Eller så handlar du bara någon färdig färskost eller getost du tycker om i butik.

Variation: Du kan naturligtvis variera grönsaker att rosta, ta vad du har hemma helt enkelt.

Rostade grönsaker med aioli
Ingredienser 2 portioner:
  • En bit färskost eller getost - antingen hemmagjord eller köpt i butik
  • 2 broccoli
  • 1 röd lök eller 1/2 purjo
  • 1 zucchini eller 1 sötpotatis
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 dl gröna linser
  • Ca 1 tsk flytande honung
  • Färsk dill
  • Olivolja
  • Salt, nymald peppar av valfri sort
Aioli
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja
  • de 4 rostade vitlöksklyftorna från ovan
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Rapsolja
  • Salt
  • Eventuellt valfri ört som körvel, dragon, rosmarin
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Rostade grönsaker: Skölj grönsakerna och skala eventuellt zucchinin om den ser tråkig ut. Skär broccoli på längden till små "träd". Skiva lök och zucchini grovt. Lägg i en bunke eller påse tillsammans med vitlöksklyftorna (med skal) och ringla över lite olivolja, honung samt salta och peppra. Rör om så allt täcks. Sprid ut i ett lager på en bakplåtspappersklädd plåt och skjutsa in i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills det börjar dofta gott och grönsakerna har lite svartrostade fläckar här och var. 
  3. Linser: Under tiden kokar du linserna ca 25-30 minuter i vasslen du sparat från den hemgjorda färskosten (se notis ovan), eller i grönsaksbuljong.
  4. Enkel aioli: Skölj en mixerbunke med hett vatten. Tillsätt ägg, 1 msk olivolja, vinäger, de skalade rostade vitlöksklyftorna och en nypa salt. Sätt ned mixerstaven, håll stilla och mixa tills det gått ihop. Fortsätt mixa medans du ringlar ned rapsolja till önskad majokonsistens. Klart. Bonusinfo: Varför man sköljer mixerskålen med hett vatten är så att alla ingredienser till majon ska ha ungefär samma temperatur - vanligtvis räcker det om man tar ut ägget ur kylen en stund innan så det blir rumstempererat precis som oljan och vinägern men om du är som jag och alltid glömmer det, eller kommer på att du är sugen på majo prick JUST NU så funkar det fint att bara göra skölj-tricket. När majon har bra konsistens smakar du av den med eventuellt mer salt, peppar och örter. Har du ingen mixerstav gör du såhär med vanlig visp.
Servering: Lägg upp allt på fat, klicka ut aioli och strö över ost och dill. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar