Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-02-22

Stuvad kål med svamp, dragon, ägg och krutonger (veg)

Ovan med skuret ägg och krutonger, nedan glutenfri lchf utan krutonger - ägget gömmer sig under ett lager riven ost så man ser det inte förrän man skär upp det så den krämiga gulan väller ut.

En god vardagsklassiker som består av havregräddstuvad kål, dragon och svamp. Jag gillar savojkål men du kan naturligtvis använda grönkål, svartkål, brysselkål eller blomkål om du har det liggandes hemma. Och gillar du inte dragon byter du enkelt ut den mot exempelvis rosmarin, timjan eller någon annan favorit. 

Vegan: Skippa ägget och välj mjölkfri ost.

Glutenfritt/lchf: Skippa krutonger.

Mjölkfri ost: Jag gillar inte många växtbaserade ostar pga jag gillar inte att äta gummi, men Violifes trekantsformade Prosociano är den nya generationens veg-ostar. Stor skillnad på kvalitét och smak så ursäkta mitt tjat men det är den värd. I och med att jag dessutom börjat få ont i magen av komjölksprotein använder jag den istället för vanlig lagrad komjölksost numera och osttokige Karln märker ingen skillnad på den och en vanlig Grana Padano. Prosociano hittas här i Malmö på tex Ica Supermarket Södra Förstadsgatan samt Möllans Ost som även är ostgrossist till andra butiker i Sverige så ring dem och hör om de har någon återförsäljare där du bor.

Stuvad kål med svamp, dragon och ägg
Ingredienser 2 portioner:

Stuvning
  • 1/2 savojkålshuvud
  • En näve svamp, tex champinjoner, portabello eller ostronskivling
  • 1/2 röd lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad dragon
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Matlagningsgrädde, tex Oatly iMat havregrädde
  • Salt, nymald rosépeppar eller vitpeppar
  • Olivolja
Tillbehör 
  • 2 ägg
  • Ost att riva över
  • 2 msk solrosfrön
  • Torrt bröd till krutonger, tex kavring eller lantbröd (kan uteslutas, du får ändå crunch från de rostade fröna)
Gör så här:
  1. Stuvning: Skiva lök, svamp, vitlök och kål. Fräs svamp och lök i olivolja i en gryta eller stor kastrull tills svampen blivit brynt. Tillsätt kål, vitlök, vinäger, dragon, salt och lite peppar. Rör om. När vinägern kokat in häller du på ca 3 dl grädde. Låt puttra ihop på svag värme utan lock. När du börjar steka krutongerna kläcker du försiktigt två ägg över stuvningen i grytan. Sätt på ett lock och låt gå ytterligare ca 4-5 minuter (ta inte av från plattan) eller tills vitan satt sig. 
  2. Solrosfrön: Rosta solrosfrön i en torr stekpanna tills de är gyllene. Häll i en skål.
  3. Krutonger: Ringla ned olivolja i pannan du nyss rostat frön i. Tillsätt rivet bröd och stek tills krispigt. Salta lätt.
Servering: Lägg upp på tallrikar och riv över ost. Toppa med solrosfrön och krutonger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar