Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-02-27

Två rätter i en! Rätt 1: Refried Beans Taco (vegan, glutenfri, lchf)


Vegan Refried Bean Taco med refried beans i botten, toppad med ananassalsa, pico de gallo och olika röror på hemmagjord tortilla. 
Vi hade vegan taco time förra helgen med massor av olika smårätter varav en var karlns stående favorit Refried Beans. Eftersom vi inte orkade äta upp allt (jag gör som bekant alltid mer mat än vad man behöver för stunden iom smart slackerhushållning), användes refried bean resterna till att göra friterade bollar dagen efter. Perfekt att dippa i aioli och srirachamayo. Nu finns det säkert lika många refried beans-recept som det finns matlagare, men min version är lite sökaktigt jordig med äpplejuice, spiskummin, chipotle och kakao. Ät med vanliga tacotillbehör istället för vanlig tacofärs eller ovanpå en macka och grilla i ugnen med riven ost och picklad jalapeno.

Tips: Grejen med refried beans är att ge den tid - fast å andra sidan är det knappt någon mer arbetsinsats än att röra om den då och då. Den ska stå och puttra så vätskan reducerar så det tar ett tag och är inget som ska göras när du är akuthungrig eller vill ha mat på en sekund. Det är lite som risotto. 

Hemmakokta svarta bönor eller köpe-bönor: Det blir inte lika bra att använda hemmakokta svarta bönor för de blir inte tillräckligt mosade, se bilden ovan där jag använde hemmakokta. Fast om du inte vill ha bönorna sådär jättemosade så gör det naturligtvis ingenting. Det smakar ju samma sak.

Rätt 2: Krispiga Refried Beans bollar.

Refried Beans
Ingredienser 2 skålar som räcker både till ca 4 portioner tacos samt till friterade bollar dagen efter:
  • 4 tetrapack svarta bönor, tex dessa 
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk äpplemust eller äpplejuice
  • Ca 1 tsk av vardera: Salt, spiskummin, mald koriander, chipotlechili (finns från bla Santa Maria på tacohyllan i din matbutik)
  • Ca 1 msk av vardera: Milt paprikapulver, kakaopulver
  • Olivolja
Gör så här: 
  1. Häll i 3 msk olivolja i en kastrull eller gryta. Tillsätt bönor, hackad vitlök, äpplemust/äpplejuice och samtliga kryddor. 
  2. Häll på vatten så det täcker och låt puttra på låg värme tills vätskan reducerat och det börjar bli lite grötigt. Häll då på lite mer vatten och låt vätskan koka in en andra gång. Det är viktigt att du rör om då och då och eventuellt drar ned värmen ytterligare eftersom det inte ska brännas vid. 
  3. När vätskan reducerat en andra gång mosar du bönorna lätt med en gaffel till en härlig gegga. Det är inte snyggt men gott. Ringla över 2 msk olivolja och smaka av ifall du vill ha mer kryddor eller salt.
Servering: Lägg upp i ett djupt serveringsfat och strö eventuellt över färsk eller torkad oregano. Ät med dina favorittacotillbehör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar