Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-04-13

Magisk ostkrydda (vegan, glutenfri, lchf, mjölkfri, paleo)

Mmm magiska ostkryddan går snabbt att mortla (eller mosa i plastpåse tills det är smuligt), och sen strö över allt från popcorn till grillade grönsaker och gratänger. Det ger umami till maten och förstärker den naturliga smaken, ungefär som en växtbaserad version av fisksås tänker jag. De vanligaste sorterna är Bjäst och Engevita. Skillnaden är att Bjäst inte innehåller B12 vilket Engevita gör. Jag ska testa göra ärtfalafel med persilja, vitlök och näringsjäst i veckan. Stay tuned! 


En favorit är ångade haricot verts med olivolja, dill, flingsalt och ostkrydda. 

Eller som här: Ungsbakad skivad savoykål med pumpafrön, olivolja, dragon, krossade mandlar och ostkrydda.

Gudars skymning vad jag babblar om näringsjästflingor, men det är min absoluta favoritsmak just nu - en mjölkfri Bvitaminpackad nyttighet vars smak är en helig växtbaserad umamikombination av nötter, smör och ost. Åh så gott. Här i Malmö hittar du det bland annat på Green Matmarknad i Västra Hamnen och ICA Supermarket Söder på Södra Förstadsgatan Möllan (även kallat VeganICA). Annars går det fint att beställa det fraktfritt från till exempel Bodystore.se Jag är en stor chipsjunkie men måste dra ner på sockret pga dipp i hälsan, så nu är mitt favoritsnack haricot verts och savoykål med magiska ostkryddan. När jag och min gamla BFF Yvonne träffades över en öl på Metro häromsistens pratade vi säkert i tjugo minuter om magisk ostkrydda och dess användningsområden. Varning för besatthet.

Magisk ostkrydda
 • 1 dl näringsjästflingor 
 • 1 dl rostade mandlar, hasselnötter eller solrosfrön
 • Vitlökssalt
 • Valfria örter, tex torkad dragon, timjan, körvel, rosmarin eller vad du nu föredrar
Gör så här:
 1. Mortla alla ingredienser i en stor mortel och smaka av med örter och vitlökssalt. Det är även gott med en senapspulver i. Förvara i glasburk.
Ät till: 
 • Strö över popcorn, edamame, ugnsbakade rotfrukter, gratänger, gröna linser, i hamburgersmet, pasta, ångade eller stekta grönsaker som haricot verts, strimlad savoykål, broccoli, brysselkål osv. Gör till exempel så här: Stek valfria grönsaker i olivolja på hög värme i en stekpanna, lägg upp på fat och strössla över magiska ostkryddan. Alternativt lägg i ugnsform med örter, olivolja, frön och kör i mitten av ugnen i ca 20 min på 200 grader eller tills det har svartrostade fläckar här och var. Ta ut och strö över ostkryddan. Klart. 

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag prövade idag med att härma din ugnsbakade savoykål med den magiska ostkryddan, men det blev helt förfärligt beskt?! Jag är förvisso ganska känslig för beska och bittra smaker och det här är första gången jag någonsin har ätit savoykål, så är det meningen det -ska- smaka beskt, eller har jag gjort ngt fel??

  SvaraRadera
 2. Hej och hmm vad konstigt! Kål brukar ju bara smaka lite mer av sin kålighet + lite nötig bränd ton. Kanske nötterna eller näringsjästen såldes dålig? Jag ska researcha lite!

  SvaraRadera
 3. Hej Therese,

  Tack för dina fina recept. Jag skulle bara vilja påpeka att ur hälsoperspektiv är det bedrövligt att tillaga mat tills det blir "svartrostade fläckar här och var", som du skriver. I temperaturer över 140 grader bildas mycket farliga, cancerogena ämnen; AGE och ALE samt akrylamid. Denna reaktion sker mellan fett-, protein-, och sockermolekyler och syns mycket tydligt i den bruna färgen som uppstår. Ju mörkare färg desto mer gifter har bildats, så om en svart färg uppstår är det bara att kassera maten.

  Med vänliga hälsningar
  Anna

  SvaraRadera