Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-04-11

Mexikansk paella med råris, svarta bönor, mango och avokado (vegan, glutenfri)

Vi gillar ris här i hushållet, dels eftersom jag är glutenintolerant och dels eftersom jag älskar asiatisk, amerikansk, norditaliensk och mexikansk mat där ju ris är stort. Dock äter jag inte skitris som Uncle Bens eller annat lösgodisris, men vem gör det nuförtiden? Råris, vildris, svart ris och rött ris är the SHIT.

Ameh, så dryg inledning så här kommer en ny: Det här var i karlns lunchlåda häromdagen eftersom nötsmakande råris är god och enkel basmat. Råris med hackad tomat och örtsalt var för övrigt min favoritbakismat när jag var i 20-årsåldern. Men här kommer råris i form av en snabb Kalifornsk-mexikansk paella. Bonus för att man kan vira in resterna i en varm tortilla och äta som burrito till lunch dagen efter - eller varför inte ta med sig på årets första långcykelutflykt. Råris har sen länge utökat sin repertoar från trött hälsosam 70tals mat till variationsrik skafferifavorit. Tillsätter du lite mer vätska än som behövs vid tillagningen av riset blir det klibbigare och perfekt för att göra risburgare, risplättar, arancini, risotto eller vadsomhelst där lite hjälpsamt klibb behövs.

Protein och frön: Att hiva i sig animaliskt eller vegetabiliskt fauxkött för att få i sig protein behövs ju inte vareviga dag - pumpafrön innehåller exempelvis 25 gram protein per 100 gram vilket kan jämföras med biffens 22 gram protein. Vilket gör frön till en inte bara god utan även en smart och enkel topping att strö över maten. Bara rosta ett gäng frön i torr panna tills de "poppar" och blir gyllene, salta lätt och häll upp på burk. Är även supergott att mortla tillsammans med torkade örter till ett näringsrikt frösalt - eller varför inte snabbmixa med olivolja, vitlök, citron och halkidikioliver till en svingod grön tapenade. Som bonus innehåller pumpafrön dessutom mycket zink, magnesium, E-vitamin och järn. Grattis.

Istället för saffran: Lite dyrt och finns inte alltid i butik, men ett gott smaksubstitut är Indian Mango Curry från Santa Maria - använder du den kan du skippa de övriga kryddorna i receptet. Smaka dig fram.

Mexikansk paella på råris
Ingredienser 2 portioner:
  • Ca 3 dl råris/fullkornsris
  • 1 burk svarta bönor, ca 3 dl
  • 1 mango
  • 2 avokado
  • 1 lime
  • 1 röd chili eller 2 jalapenos
  • 1 dl pumpafrön
  • Färsk koriander
  • Olivolja
  • Kryddor 1 tsk av vardera: Gurkmeja, spiskummin, paprikapulver, salt
  • 1 paket saffran (kan uteslutas, se notis ovan)
Tomatsås (alt köp färdig tomatsås, tex från Mutti)
  • 1 burk krossade tomater
  • 1/2 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk salt
Tillbehör:
  • Limeklyftor, grillad eller kokt majskolv, tortillabröd, picklad jalapeno, 
Gör så här:
  1. Koka riset efter instruktioner på förpackningen tillsammans med gurkmeja, 1 msk limejuice och salt. Låt svalna lite i ett durkslag när det är färdigt. 
  2. Pumpafrön: Rosta pumpafrön i en torr stekpanna tills de poppar och är gyllene. Häll i en skål på sidan.
  3. Tomatsås: Skiva eller hacka löken tunt, fräs i 1 msk olivolja i en stekpanna eller gryta tills genomskinligt. Tillsätt pressad vitlök och tomatpuré. Rör om så det blandas och häll på krossade tomater, balsamvinäger och salt. Puttra ihop på medelhög värme ca 10-15 minuter, rör om då och då. När såsen tjocknat tillsätter du 2 msk olivolja och smakar av. Häll tomatsåsen i en skål, torka av stekpannan och sätt tillbaks pannan på plattan.
  4. Häll i 3 msk olivolja i pannan och tillsätt ris, svarta bönor och kryddor. Rör om så det blandas men låt sen stå orört i stekpannan tills botten bryns och bildar en lite fast "knäckig" botten. Ta då stekpannan av plattan och sätt på topping.
Servering: Toppa med tomatsås, skivad chili och avokado och tärnad mango. Strö över pumpafrön och korianderkvistar och ät som det är eller servera med tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar