Supergott att äta direkt från stekpannan, eller tillsammans med diverse andra förfixade smårätter som tillsammans skapar en kvick lunch eller middag. Lägger du kalaset på grillat surdegsbröd med en god kräm eller pesto får du plötsligt en supergod macka.
Vegan: Använd mjölfritt smör, tex margarin och mjölkfri ost, tex Violife Prosociano eller Astrid&Aporna Jeezly RIV-iera.
Stekta blomkålsskivor
Ingredienser 2 portioner:
- 1 mindre blomkålshuvud
- Vitt (matlagnings)vin eller vitvinsvinäger eller äpplecidervinäger
- Olivolja eller kallpressad rapsolja
- Smör, tex mjölkfritt
- Salt, nymald peppar
- Smaksättning: 3 vitlöksklyftor, valfria örter och kryddor (jag gillar dragon, körvel, timjan och muskot)
- Flingsalt, riven pecorino eller mjölkfri ost, krutonger, panko, rostade pumpafrön eller krossade valnötter eller hasselnötter, löskokt, stekt eller pocherat ägg, valfria köttbullar eller korv, quinoa, bovete, surdegsbröd osv.
Gör så här:
- Skiva en fin blomkål i tjocka skivor.
- Stek i het panna med olivolja och en klick gott smör. Salta, peppra och tillsätt krossade vitlöksklyftor och örter.
- Splasha över några matskedar vin eller vinäger (ca 1 msk vinäger och 3 msk vatten) och sätt på ett lock en minut så det ångar sig lite al dente mjukt. Ta av locket och ös blomkålen med vitlössmöret. Klart.
Servering: Lägg upp på fat och ät som det är eller med valfria tillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar