Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-04-10

The Breakfast Cheeseburger eller Taco (veg)

Äts som hamburgare med briochebröd, eller på tortilla som en taco. Så himla demokratiskt.


Den här rätten blir en taco om du har den på tortilla eller en burgare om du har den mellan två brön. Vill du inte äta något brödigt gluten funkar det finfint att äta kalaset med tillbehör som spenat, puylinser, ugnsbakade rotfrukter, chilikryddade sötpotatisklyftor eller romansallat - lite beroende på vad för grönt du har hemma.

Vegan: Använd mjölkfri smältbar ost som tex Astrid & Aporna Jeezly och mjölkfri färskost, tex Oatly PåMackan. Ta bort ägget och byt ut det mot portobello, följ receptet i övrigt.

Oumph: Ett av mina favoritvegokött (förutom Astrid & Apornas sojabiff) som är sojabaserat och kommer i en rad olika smaksättningar och former. Enkelt att ha i frysen och ta fram och fräsa upp som behändig snabbmat. Vi brukar ha det till allt möjligt - rotfrukter, pasta, på macka, sallad, taco, i kåldolmar eller ja vars man nu än vill. Också perfekt att ha om du är allätare men vill börja äta mer klimatsmart - byt bara ut ditt kött mot någon version av Oumph. Garlic&Thyme versionen är till exempel väldigt likt kyckling, och Pulled Oumph är lik vanlig pulled pork. Finns i frysdisken i matbutiken. Hittar du det inte funkar det fint med strimlad tofu, grovmosade svarta bönor eller Quornbitar istället, följ receptet i övrigt.

Genväg: Köp färdiga tortillas och pickles. Inte lika gott som egengjort så här nämner jag att när du väl gjort tortillas och picklad rödlök på egen hand så räcker de dessutom länge iom att du fryser in de tortillas som blir över, samt stoppar in dina pickles i kylen där de håller i stort sett för evigt så länge du inte pillar med smutsiga fingrar i burken. Alltså - om du gör det själv kommer du ha störtgoda tortillas och pickles hemma nästa gång tacosuget faller in. Brioche däremot pallar jag fan ALDRIG baka så det handlar jag i butik och fryser in för passande tillfällen.

Breakfast Cheeseburger/Taco
Ingredienser 2 st:
  • En halv påse Oumph i valfri smak
  • Färsk bladspenat
  • 2 ägg
  • 4 skivor smältbar hamburgerost
  • Färskost av Philadelphiatyp
  • Rostad lök
  • Sriracha eller Tabasco chilisås
  • Briocheburgerbröd eller små tortillas (finns från tex märket Garant i matbutiken) eller gör egna vetetortillas efter Jonas Crambys recept
  • Salt, nymald svartpeppar
  • Rapsolja
Sås
  • Välj mellan god tomatsås, bbqsås eller hoisinsås
Picklad rödlök (eller använd färsk hackad vårlök)
  • 1-2-3-lag: 1 dl vitvinsvinäger, 2 dl strösocker, 3 dl vatten, 1 tsk torkad oregano eller körvel
  • 2 röda lökar mediumstorlek
  • 1 ren glasburk med lock
Gör så här:
  1. Ta ut Oumphen ur frysen så det hinner tina lite. Skölj spenaten.
  2. Picklad rödlök: Koka upp lagen till den picklade rödlöken i en kastrull. Vispa så sockret löser upp sig och dra av från plattan. Skala och skiva löken tunt och pilla ned skivorna i en ren glasburk. Tillsätt oregano och häll över lag så det täcker löken. Sätt på lock och låt stå.
  3. Oumph: Stek Oumph i en stekpanna eller gryta med lite rapsolja i någon minut. Tillsätt 1 matsked av valfri sås så det blir klibbigt. Rör om, låt såsen puttra ihop och häll sedan över i en skål.
  4. Ägg & bröd: Torka ur stekpannan och sätt tillbaks den på plattan. Tillsätt lite mer rapsolja och kläck i äggen, salta och peppra. Lägg på två skivor ost på varje ägg och lägg på ett lock så smälter de snabbare. Ta upp äggen och lägg på en tallrik. Grilla bröden i pannan så de blir varma och goda.
Servering: Nu är allt klart så nu ska du bara lägga ihop kalaset! Börja med att bre färskost på brödet, lägg på Oumph, stekt ägg med ost, picklad lök, spenat och rostad lök. Skvätt ut lite chilisås och vira gärna in kalaset i smörgåspapper eller folie så att det inte rinner ut på sidorna. Hugg in!

2 kommentarer:

  1. Sojafileer från Astrid och aporna alltså, frysta? Torkade? Berätta mer!

    SvaraRadera
  2. Sojabiff hette de visst! Kommer i turkosblå påse i torkad form: http://astridochaporna.se/produkter/sojabiff/
    Supergoda. Ska göra inlägg idag om mitt favoritsätt att tillreda dem! xoxo

    SvaraRadera