Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-04-12

Trädgård i kruka eller Rädisor med örtig olivkräm (vegan, glutenfri, lchf)
När svärföräldrarna var över på middag efter vår Usa-resa fick de trädgård i kruka som försnacks innan middagen. Det består helt enkelt av en eller två olika röror med nedstoppade rädisor i vilket gör att det ser ut som en trädgård där man drar upp rädisorna ur jorden. Smart! Vanligast är att man har smulad rostad råg som "jord" men eftersom jag älskar örter och oliver och ville hålla det glutenfritt gjorde jag en kräm med örter, oliver, citron och rostade solrosfrön. Lite som en tapenade, pesto, salsa verde, chimichurri eller vad du nu än vill kalla det, sak samma - kräm eller gucka funkar alldeles utmärkt. Har du inte portionsformar funkar det prima att använda olika koppar och muggar, eller om du har fest eller buffé - varför inte använda några grunda pajformar eller djupa loppistallrikar som ställs fram på drinkbordet så får folk ta för sig när de hämtar sin drink (läs: öl)? Snyggt och smarrigt. Karln åt upp min portion också, så gott tyckte han det var.

Vegan/paleo: Använd mjölkfria produkter eller gör det dessutom paleo och byt ut fraiche och färskost mot blötlagda mixade cashewnötter eller mandlar. 

Trädgård i kruka
Ingredienser ca 4 portionsformar:
 • Ett gäng rädisor med fin blast (det är viktigt att det är blast på rädisorna, annars försvinner hela poängen)
 • 1 burk färskost, tex mjölkfria Oatly PåMackan
 • 1 burk creme fraiche, tex Oatly iMat Fraiche
 • Örtkräm, pesto eller tapenade. Gör olivkrämen i receptet nedan eller köp färdigmixad version i butik. Alternativt köp en burk med antipasti eller inlagda grönsaker, sila bort oljan (men spara den till framtida bruk) och mixa till en grov kräm. Finns i en mängd olika smaker och prisklasser, från delibutiken till konservhyllan på lokala matbutiken.
Örtig olivkräm
 • Ett litet knippe bladpersilja inklusive stjälkarna
 • Valfri extra ört som dill, basilika, körvel, gräslök, ramslök. Ta något du tycker är gott! 
 • 1/2-1 dl rostade solrosfrön
 • Ca 1 msk zest (citronskal) eller 2 tsk citronsaft
 • Ca 1 dl urkärnade gröna Halkidikioliver eller svarta Kalamon/Kalamataoliver
 • Ca 1/2 dl god olivolja
 • Flingsalt
Tillbehör
 • Rostat surdegs- eller lantbröd som du skär till sticks alternativt flatbröd eller fröknäcke
Gör så här:
 1. Skölj rädisorna försiktigt och plocka bort fula och trasiga blad så de har ca 2-4 blad kvar per rädisa. Lägg och torka på hushållspapper eller en gammal tidning.
 2. Mixa alla ingredienser förutom zest och salt till olivkrämen i en matberedare (eller stor mortel) tills det blir en grov pestoliknande kräm. Smaka av med zest, salt och eventuellt mer frön eller olja.
 3. Blanda färskost och fraiche. Klicka ut i portionsformerna, ca 3 cm djupt. Toppa med ett lager olivkräm. Ploppa försiktigt ned rädisorna så bara blasten sticker upp.
Servering: Ät med händerna och dippa rädisorna i guckan. Servera med rostade brödsticks i separata glas. Servetter är en bra idé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar