Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-06-26

Lasagnemacka med fyra sorters ost (vego)

Under och över är lasagnemackan fylld med skivad fräst savoykål, skivad grevéost, purjo och bönmos (mixa vita bönor med olivolja, timjan, salt, vitlök, rostade solrosfrön). Ätes med chiliolja. 

 
 Lasagnemackan passar utmärkt när du har torrt bröd hemma och någon krämig röra, 
gryta, puré eller tjock sås eller soppa som blivit över. Bara skiva brödet tunnare och använd istället för lasagneplattor typ.



Gör olika fyllningar så tröttnar du inte om du ska spara en del av lasagnemackan till lunchlåda eller dagen-efter. Här är det tomatfyllning och ädelostfyllning på gång.


Varför jag toppar den med svamp istället för att lägga svampen i det undre ädelostlagret, är att svampen hinner bli härligt grillad i ugnen innan man lägger på ost och det är ju det man vill ha snarare än soggig svamp. Se goodness svamp ovan.


När Karln ska cykelpendla hem till Malmö från Lunds universitetssjukhus i åska och regn tio på kvällen och man tänker "hmm jag gör en mix av hans godaste comfort food; macka, nåt italienskt och lasagne". TADAA lasagnemackan! Eller The Boyfriend Bake med surdegsbaguette, fyra sorters ost, svamp, spenat, tomat och vitlök. När man sedan precis tar ut den ur ugnen och fotar ostporr messar han och säger att han sover över i Lund pga väder, Skånetrafikens obligatoriska tågkaos plus tidigt pass imorgon. Livet med ett sjukhusgeni med andra ord, god bless all vårdpersonal! 

Vegan, glutenfri, paleo & LCHF: Byt ut osten mot mjölkfri växtbaserad ost för vegan, och brödet mot tjocka skivor förstekt aubergine för glutenfritt. Med mjölkfri nötost eller kokosoljeost + aubergineskivor blir det paleo. Lchf kan köra på komjölksosten och aubergineskivor.


Perfekt ta-till-vara-rätt: Lasagnemackan passar utmärkt när du har en torr baguette hemma och någon krämig röra, gryta, puré eller tjock sås eller soppa som blivit över. Här använde jag en spenatstuvning från förra veckan som sjöng på sista refrängen samt en tredagarsgammal baguette. När bröd blir torrare suger det bla upp (jättegod och smakrik) vätska bättre så se dig inte blind på att prick ALLT bröd måste vara bakat på sekunden du kliver in i bageriet eller butiken. Torrare bröd är även perfekt till krutonger, som "förtjockningsmedel" till mixade soppor eller panzanella - den italienska brödsalladen. 


Passar till: Brunch, tv-mysmiddag, comfort food familjemiddag och när någon du gillar har haft en lång dag.

Fyllning: Välj en fyllning eller kör på bägge!

Lasagnemacka
Ingredienser 1 form:
  • 1 surdegsbaguette, gärna lite torr
  • Ca 4 dl krämig röra/sås som tex stuvad spenat eller tomatsås
  • Olivolja
  • Salt, nymald peppar
Fyllning 1 tomat, vitlök & ost: 
  • 1/2 skivad stor tomat eller några skivade körsbärstomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ca 1 dl smulade ostbågar (kan uteslutas men det är ju så kul med ostbågar i maten - se det som ett smakrikt ostpulver)
  • 1 tsk-1 msk färsk oregano, timjan, rosmarin eller basilika
  • 1/2 mozzarellaboll
  • Ca 1 dl riven lagrad ost
Fyllning 2 svamp & ädelost:
  • Ca 1 dl smulad ädelost
  • 2 champinjoner
  • 1/2 mozzarellaboll
  • Ca 1 dl riven lagrad ost
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 275 grader.
  2. Skär baguetten i två delar. Skiva sedan varje del till tunnare skivor. 
  3. Lägg två skivor i botten av en ugnsform. Ringla över olivolja. Smeta ut sås så det täcker varje skiva och toppa med skivad tomat, skivad vitlök, smulade ostbågar, örter och några skivor ost för fyllning 1 samt smulad ädelost för fyllning 2.
  4. Lägg på varsin till brödskiva och tryck till lite. Ringla över olivolja och smeta ut sås plus toppa med skivad svamp för fyllning 2Salta, dra över lite nymald peppar och ringla över olivolja igen. Sätt in i mitten av ugnen i 15 minuter - ta sen ut och toppa kalaset med skivad mozzarella och riven ost. Grädda i ca 5 minuter till på övervärme eller grill tills osten smält och fått fina gyllenrostade fläckar.
Servering: Ta ut och låt svalna något innan du skär upp den, ät sen med sallat medans du tittar på en skitbra tv-serie och tänk på hur bra livet är.

3 kommentarer:

  1. Tråkig blogg. Go science! http://www.bbc.co.uk/programmes/b07v0hhm

    SvaraRadera
  2. STRANDAPAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! XXO

    SvaraRadera
  3. The preparation of such a filling is rather unusual. However, we get a tasty dish as a result. I think that we can safely apply this recipe at our kitchen.

    SvaraRadera