Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2017-03-30

Glutenfri durrapizza med polkabetor, getost och rapsolja


Gräddad och färdigtoppad ovan med snabbsyrade polkabetor, nedan precis innan den ska in i ugnen.

Men herregud vad jag gillar getter. Jag har inte ätit dom och jag har klappat dom alldeles för sällan, men jag menar mjölken. MJÖLKEN. Detta unikum av smak. Nu har jag en sådan ofantlig tur att mitt i min mjölkproteinsallergi/komjölksaversion är jag en av de som klarar av att äta mindre mängder mjölkprodukter av får, buffel och get. Dessutom har getmjölk SJUKT bra egenskaper rent generellt och är mer klimatsmart och lättsmält än komjölk (observera att jag inte är science här nu utan du får googla vidare själv om jag tände till din nördtråd). Något annat jag är ett stort fan av är som bekant roliga gryner: durra, teff, amaranth, hirs och bovete är inte bara naturligt glutenfria utan också sjukt goda så här kommer en saftig pizza på durra- och rårismjöl toppad med getost, durrakorn och polkabetor. Du kommer känna igen smakkombinationen getost och betor så det nya i pizzan samsas fint med gamla smakkombinationer.

Råvaror: Alla grejer finns att handla på Mathem.se (vill du ha gratis frakt, skriv in koden THERESESVENSSON)

Vegan/mjölkfritt: Byt ut getosten mot smältbar växtbaserad veganost, tex från Astrid & Aporna. 

Glutenfri durrapizza med polkabetor, getost och rapsolja
Ingredienser 2 pizzor:

Deg:
90 g durramjöl
70 g rårismjöl
60 g maizena
1 tsk salt
1 msk torkad oregano
15 gram psyllium eller fiberhusk
1/2 paket torrjäst
400 g varmt vatten


Topping:
Ca 1/2-1 dl matlagningsgrädde Oatly iMat
En bit valfri getost
2 polkabetor, gulbetor eller rödbetor
1 dl durrakorn (kan ersättas med helt bovete eller solrosfrön om du inte pallar koka något)
Kallpressad rapsolja
Vanlig rapsolja
Vitvinsvinäger
Flingsalt


Gör så här:
  1. Väg och blanda ihop alla torra ingredienser till degen i en bunke. Tillsätt varmt vatten och rör om till en smet - det kommer se ut som välling typ men var inte orolig, det blir bra till slut. Plasta över och låt jäsa i två timmar.
  2. Sätt ugnen på maxvärme.
  3. Koka durrakornen enligt instruktioner på förpackningen (kan ersättas med helt bovete eller skippa det här steget helt och strö bara över solrosfrön över pizzan innan du skjutsar in den i ugnen). Strimla betorna eller skiva dem tunt. Blanda med lite vanlig rapsolja och flingsalt i en bunke. Skiva getosten.
  4. Strö ut durramjöl på en bakplåtspappersklädd plåt, stjälp ut degen och dela i två delar. Knåda en av delarna till en boll och kavla ut till en rund pizza. Skeda över lite grädde och smeta ut, salta, toppa med getost, halva satsen av rivna betor och kokta durrakorn. Skjutsa in i ugnen och låt grädda i ca 10-15 minuter beroende på hur tjock degen är. Upprepa med andra pizzan. OBS använder du baksten - dra ut bakplåtspappret underifrån pizzan efter ca 5 min så pappret inte bränns vid.
Servering: Blanda restrerande rivna betor med 1 tsk vitvinsvinäger och 1/2 msk kallpressad rapsolja. Dutta ut på de nygräddade pizzorna och ät direkt.

1 kommentar:

  1. Lately I really like eating food that does not contain glutamine

    SvaraRadera